Kaarten een oeroud spel

Harten troef!

De jeugd mag dan maar al te graag een ‘game’ spelen via de spelcomputer of internet, blijkt dat voor volwassenen ‘een goed potje kaarten’ nog altijd het meest populaire spel is, dan wel als ‘gezelschapsspel’. Met de 52 speelkaarten kan je in onze contreien meer dan 40 verschillende kaartspelletjes spelen en er komen er nog elke dag bij. Daarvan is ‘Mochelen’ het meest gespeelde en verder staan o.a. ook klaverjassen, hartenjagen, rikken, jokeren, bridge,  eenentwintigen en pesten in de top 10.

Volgens oude geschriften en tekeningen doken de eerste speelkaarten op tijdens de 12de eeuw in China, maar die hadden geen uitstaans met de eerste boek kaarten die in Europa voor de pinnen kwam. Dit gebeurde in de 14de eeuw in Italië en bijna ongelooflijk maar waar: toen al waren harten, ruiten, schoppen en klaveren de vier tekens die deel uitmaakten van een kaartspel. De ‘harten’ waren de meest begeerde handkaarten en voor zo ver men het kan achterhalen, was ‘hartenjagen’ destijds hét kaartspel bij uitstek.

De vier tekens hadden ook een symbolische, hiërarchische waarde: de harten -ook wel ‘bekers genoemd’- vertegenwoordigden de geestelijke stand, de schoppen de adellijke en militaire stand, de ruiten stonden symbool voor handelaren en kooplieden en de klaveren voor landbouwers.

Kaartspelen kan men ook in z’n eentje. Mijn moeder zaliger kon er zich úren mee amuseren en daarvoor had ze ook het geduld. Niet voor niets speelde ze ‘patience‘, wat we in de lage landen beter kennen als ‘mochelen’. Het zal niemand verbazen, maar tegenwoordig kan je dit spel ook spelen via je computerscherm.

Een weetje in de marge: in de tweede helft van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw was de stad Turnhout één van de internationale marktleiders, wat de productie van speelkaarten betreft. Een bezoek aan het Nationaal Museum van de Speelkaart is een gezinsuitstapje naar de kempen tijdens deze vakantiemaand alleszins de moeite waard. In het museum is immers veel meer te zien dan alleen maar speelkaarten!